Ce este paletizarea?
Prin definiție, paletizarea reprezintă operația de dispunere volumică ordonată pe dispozitive de transport standardizate denumite paleți, a diferitelor categorii de obiecte ce sunt manipulate individual sau în grup de către roboți. Paletizarea se realizează pe paleți de dimnesiuni reglementate prin standard internațional pentru a se facilita unificarea condițiilor de stocare, transport și manipulare a acestora.
Roboții pot structura stivele de produse paletizate după diferite scheme de dispunere ordonată a obiectelor, fiecare strat în parte având o altă dispunere a acestora. Fiecare start de obiecte paletizate are un centru de greutate echivalent, ce uzual nu coincide ca locație cu centrul de simetrie geometrică a suprafeței paletului. Paleții pot fi realizați din lemn, masă plastică sau metal și au forme și dimensiuni standardizate internațional. Pentru exemplificare se prezintă tipodimensiunea principală de europalet standardizat (800mm x 1200mm).
Straturile cu configuraţie/ dispunere diferitǎ a obiectelor pe palet alterneazǎ pânǎ la constituirea unui pachet/ grup de straturi care are centrul de greutate echivalent cu o localizare în plan, și identicǎ cu cea a centrului de simetrie geometricǎ a suprafeţei paletului. În astfel de cazuri, numǎrul total de straturi de pe un palet rezultǎ sub forma unui multiplu al numǎrului de grupuri de straturi.
Orientarea și poziționarea produselor pe straturile unei stive este variată, ținând cont de forma paletului, precum și de forma și dimensiunile specifice ale produselor paletizate.
Ce presupune paletizarea și cum afectează operatorii?
Paletizarea este un proces provocator din punct de vedere al muncii fizice pe care operatorii trebuie să-l desfășoare, de aceea soluțiile de paletizare automatizate sunt din ce în ce mai întâlnite în majoritatea unităților de producție, astfel crescând flexibilitatea tipului de paletizare, cât și un mai bun control și o mai bună monitorizare a producției.
Soluții: Roboții!
Roboții colaborativi oferă o soluție companiilor care doresc să automatizeze fluxurile de lucru fără a fi nevoite să implementeze un robot industrial tradițional. Aceștia sunt mai simplu de implementat, mai flexibili și mai rentabili, mai ales când vine vorba de automatizarea procesului de paletizare.
Ce este un robot de paletizare?
Un robot de paletizare este o mașină industrială ce poate transfera și stivui repere pe palet. Cel mai frecvent se intâlnesc în liniile de producţie, executând procesul de pick and place al reperelor, de unde va rezulta paletul.
Coboții pot executa procesul de paletizare în conditii ridicate de siguranță, pe când, în cazul operatorilor pot apărea vătămări corporale produse prin acţiuni repetitive. Din pricina oboselii la care sunt expuși oamenii, există riscul încetinirii ciclului de lucru, pe când un cobot va păstra un ritm de lucru constant pe toată perioada ciclului de producție.
Importanța paletizării
Coboţii sunt cea mai eficientă modalitate de gestionare a riscurilor de siguranță și a creșterii costurilor. Coboții sunt potriviți pentru un ciclu de producţie cu volume mici, cât și pentru sarcini repetitive care implică cantităţi mari, pot ajuta o companie să se adapteze la mediile comerciale în schimbare, să depășească deficitul de forţă de muncă și să reducă costurile operaţionale.
Ce oferim noi ?
Oferim soluții complete de celule robotice de paletizare ce evoluează de la identificarea nevoii, la simulare, și mai apoi la implementarea la cheie a întregii soluții. Aceste celule se compun din mai multe echipamente conexe, cum ar fi conveioare, suporți de paleți, elemente de senzoristică, elemente de siguranță, precum și diverși efectori, fie cu vacuum, fie mecanici. Toate aceste componente integrate formează o celulă de paletizare eficientă ce îmbunătățește procesele existente în producție.